Besiktning

Besiktning av ett hus utförs av en besiktningsman. Besiktningsmannen utfärdar ett besiktningsprotokoll där husets skick framgår. Genom att förhandsbesiktiga huset visar du som säljare att du är seriös och har även chans att åtgärda eventuella fel och brister som kan öka värdet på huset. En köpare kan också beställa en besiktning på ett hus hen spekulerar på. Besiktning rekommenderas vid både försäljning via mäklare och privat affär.

Varför ska jag besiktiga huset?

 
  • Affären går fortare

  • Du har chans att åtgärda eventuella fel, vilket gör att värdet på huset ökar

  • Du visar att du är seriös och du får fler seriösa spekulanter

  • Köparen kan ta ställning till behov och kostnader för att åtgärda eventuella brister

Exempel på förklaring från ett besiktningsprotokoll.

Exempel på förklaring från ett besiktningsprotokoll.

 

Besiktningsprotokoll

Ett besiktningsprotokoll är resultatet av en fastighetsbesiktning utförd av en besiktningsman. I besiktningsprotokollet framgår husets skick.

  • Som beställare bestämmer du omfattningen på besiktningen – därför kan innehållet i besiktningsprotokoll se olika ut.

  • Både köpare och säljare kan beställa besiktningsprotokoll.

 

Visste du att?

Du som beställer en besiktning äger besiktningsprotokollet. Varken säljaren eller köparen kan kräva att den andre ska ge protokollet till dem.

Köparens undersökningsplikt

Du som köper ett hus har ett stort ansvar i att undersöka fastigheten innan köp. Det innebär att du noga ska syna hela fastigheten, allt från spolknappen i toaletten till takstolar.

  • Om det finns fel och brister som köparen borde ha upptäckt går det inte att göra avdrag på köpeskillingen eller häva köpet av den anledningen. 

  • Om det finns ett omfattande besiktningsprotokoll av certifierad besiktningsman, som inte antyder några fel eller brister, och som köparen får ta del av så har hen uppfyllt undersökningsplikten. 

Köparens undersökningsplikt: 4 kap. 19 §, 2 st. Jordabalken

“Som fel får inte åberopas en avvikelse som köparen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning av fastigheten som varit påkallad med hänsyn till fastighetens skick, den normala beskaffenheten hos jämförliga fastigheter samt omständigheterna vid köpet.”

 

Säljaren har upplysningsansvar

 

En säljare som inte upplyser om fel som hen känner till, och som köparen inte hade kunnat förutsätta eller hitta genom en besiktning, kan bli ansvariga för dem. Ett exempel på detta kan vara en svartbyggd tillbyggnad (dvs. tillbyggnad utan bygglov).

  • En friskrivningsklausul kan inte skydda säljaren från alla kostnader om säljaren döljer sådana fel för köparen.

  • Om säljaren exempelvis vet att en tillbyggnad är ett svartbygge och har en allmän friskrivningsklausul riskerar säljaren ändå att bli ansvarig för kostnader förenliga med svartbygget.

  • Om köparen däremot går med på en friskrivning om just svartbygget blir köparen ansvarig för kostnaderna.

Frågor?

Hör av dig till oss så lotsar vi dig rätt.