Byggnadsvård

Är renovering och restaurering samma sak? Vad betyder K-märkt egentligen? Vi reder ut begreppen och ger lite tips på vägen.

Byggnadsvård är ett förhållningssätt där man bygger, utvecklar och renoverar med material, konstruktioner och metoder som skapar bestående värden för hus och människor.

— Svenska byggnadsvårdsföreningen

paintbrush-pexels-pixabay-221027.jpg

Underhåll

Underhåll är den löpande skötseln av byggnaden och gör att den bibehåller sitt nuvarande skick och inte förfaller. Det kan röra sig om allt från att måla om fasaden till att byta tak. Vid underhåll av äldre byggnader bör samma typ av tekniker och material användas som när byggnaden uppfördes. Dessa metoder är beprövade i många hundra år och minimerar risk för skador.

TIPS! Många byggnader som ursprungligen haft spån eller papptak har räddats genom pannplåt.

IMG_20200625_140622.jpg

Restaurering

Restaurering handlar om att utseende- och materialmässigt återställa en byggnad till det ursprungliga eller till en viss tidsepok. Det innebär ofta att bevara så mycket som möjligt av det ursprungliga och komplettera med nytt material endast där det är nödvändigt. Nyckeln till en lyckad restaurering är äldre bilder, ritningar och andra dokument. Det finns även ett värde i att bevara olika tidslager.

TIPS! Du kan söka bidrag för restaurering från Länsstyrelsen. Läs mer om byggnadsvårdsbidrag längre ner.

renovering-hej-hemby-pexels-rene-asmussen-3990359.jpg

Renovering

Renovering betyder att förnya en byggnad. Både att ändra en byggnad så att utseende och material blir i ”gammal stil” samt att ändra till samtida stil och material är att renovera. 

Det är oftast en blandning av restaurering och renovering som görs med äldre byggnader, exempelvis att byggnadens exteriör återfår sitt tidigare utseende men ges moderna badrum.

Kom i kontakt med proffsen som hjälper dig i ditt byggnadsvårdande

IMG_20200625_134748.jpg

Att varsamt renovera och restaurera en byggnad medför att värdet ökar och du bidrar till att bevara vår historia och vårt kulturarv.

Byggnadsvårdsbidrag

 

Det går att ansöka om pengar för restaurering. Byggnadsvårdsbidrag går att söka hos Länsstyrelsen för både stora och små åtgärder, t.ex. ett stockvarv som ska bytas ut, omläggning av tak och mycket mer. Bidraget ska täcka antikvariska överkostnader, ex. täcka kostnader för tidstypiskt material eller för att anlita hantverkare som har kulturhistorisk kompetens.  

Generellt finns större möjlighet att få bidrag om byggnaden är utpekad som särskilt värdefull, ligger inom ett område som är kulturhistoriskt värdefullt eller om den är synlig för allmänheten. 

Vad är K-märkt?

K-märkt är en folklig benämning på de olika skydd som särskilt värdefulla byggnader och miljöer har. Att en byggnad är särskilt värdefull innebär inget stopp för att bygga om – det innebär att du ska respektera byggnadens karaktärsdrag. Om du har en särskilt värdefull timmerbyggnad vore det förvanskande att klä den med s.k. mexitegel. Du kan kontakta Norrbottens museum för att få vägledning.

 

Byggnadsminne

Byggnadsminnesförklaring är det starkaste skydd en kulturhistoriskt värdefull byggnad kan få i Sverige. I Riksantikvarieämbetets Bebyggelseregister kan du se om din byggnad är ett byggnadsminne.

Bestämmelser i detaljplan (Q, q & k)

I detaljplanen kan värdefull bebyggelse vara skyddade med särskilda bestämmelser där det framgår vad du får göra med en byggnad. Kontakta din kommun om du vill veta om byggnaden är skyddad i detaljplanen.

Skydd i plan- och bygglagen

I Sverige har vi plan- och bygglagen (PBL) som alla måste följa. Alla ändringar av en byggnad ska ske varsamt och särskilt värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer får inte förvanskas.

 
 

Hur vet jag om en byggnad är särskilt värdefull?

För att ta reda på om en byggnad är K-märkt, dvs. särskilt värdefull så finns det olika register att söka i.

  • Bebyggelseregistret

  • Detaljplaner

  • Översiktsplaner

  • Kulturmiljöprogram

  • Byggnads- eller bebyggelseinventering
    hos kommun eller Norrbottens museum.

Om det inte finns information om byggnaden på ovanstående ställen, kontakta en byggnadsantikvarie för hjälp.