Sälja
Tornedalen har ett stort bestånd av hus som inte används som permanentboende samtidigt som det finns en efterfrågan om att få bo och leva på landsbygden. Vi har inte samma möjlighet till nybyggnationer som i storstadsregionerna och därför blir du som fastighetsägare en otroligt viktig möjliggörare för fortsatt utveckling. Att sälja ett hus som inte används bidrar till att fler kan flytta in eller stanna kvar i sin hembygd. Det betyder fler barn i skolorna, att arbetsgivare har lättare att attrahera kompetens till sina företag och att nya företag startar på platsen.
Omhändertagna, bebodda och livliga byar skapar trivsel och attraktivitet, och ger många ringar på vattnet där även värdet på fastigheterna ökar.
Att sälja hus
Du kan sälja ditt hus antingen genom en fastighetsmäklare eller privat affär. Här hittar du information om skillnaderna och hur du kan gå tillväga när du ska sälja ditt hus.
Att sälja hus via mäklare
Mäklare tar ut procentbaserade eller fasta arvoden och hela hanteringen av affären sköts då av denne. Mäklarens jobb är att hjälpa dig att få så bra betalt för din bostad som det bara går på rådande marknad och i de allra flesta fall får du mer betalt än om du sålt själv. Du kan vara trygg att din affär är i goda händer och att mäklaren finns där som stöd och vägledning genom hela affären.
Vad gör mäklaren?
Mäklaren genomför följande saker:
Värdering
Annonsering på offentliga plattformar med komplett information om fastighetens plats och skick samt säljande text och foton av god kvalité.
Visningar
Budgivning
Administration och genomförande av försäljning
Transaktioner
Tillträde
Påverka priset
Du kan göra några saker själv för att påverka priset positivt:
Förhandsbesikta huset. Det gör att affären går fortare och du har chans att åtgärda eventuella fel, vilket gör att värdet på huset ökar.
Välj rätt mäklare som känner till och är verksam i ditt område.
Du kan även förbättra upplevelsen av huset genom att se till att huset är städat inför visning, gräsmattan klippt eller uppfarten ordentligt skottad.
Budgivning
Mäklaren håller i budgivningen och framför alla bud till säljaren. Säljaren bestämmer vem som får köpa, inte mäklaren. Du som säljer ditt hus behöver inte sälja till den som lägger det högsta budet.
Bud är inte bindande och budgivningen är öppen tills kontraktet är påskrivet. Ett bud kan också komma med olika typer av villkor. Tänk på att skriva kontrakt så fort som möjligt efter att du som säljare accepterat det högsta budet (eller bestämt vem du vill sälja till) för att undvika avhopp.
Möjligheter med mäklare
Du kan komma överens om olika upplägg med din mäklare. Du kan exempelvis hålla i visningen själv eller anlita mäklare för administration.
Ta in offerter från flera olika mäklare innan du bestämmer dig. Fråga även om de är verksamma i ditt område.
Avdragsgillt
Kom ihåg att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen. Det innebär att du minskar din vinst/ökar din förlust genom att göra avdrag för mäklararvodet i deklarationen. Därmed minskar du den skatt som du ska betala för din vinst eller ökar den skatt som du får tillbaka vid förlust.
Är du delägare i ett dödsbo?
När en person avlider övergår alla tillgångar och skulder till ett dödsbo. Ett dödsbo är en juridisk person som företräds och förvaltas av dödsbodelägarna, eller av exempelvis en boutredningsman. Dödsboet upphör när arvskiftet är klart, det vill säga när den avlidne personens eventuella tillgångar har delats upp.
Om du väljer att genomföra försäljningen privat finns det några saker som är bra att tänka på för att det ska vara tryggt och smidigt för bägge parter.
Skriv en bra annons
Författa annonsen så komplett som möjligt för att undvika extra arbete med kompletteringar. En bra annons blir också mer attraktiv för köparen.
Klicka här för en checklista för bostadsannons.
Vad kommer ingå i köpet? Lämnas möbler kvar i huset? Finns det skog eller mark som tillhär fastigheten? Var så utförlig du kan.
Ta bra bilder
Fotografera minst 6 bilder totalt av både interiör och exteriör. Karta och adress är också viktigt för att köparen ska kunna skapa sig en bild av huset.
De flesta mobilkameror är bra idag – men tänk på att bilderna ska vara skarpa och raka.
Besiktning och dokument
Förhandsbesikta huset även vid privat affär. Det gör att affären går fortare och du har chans att åtgärda eventuella fel, vilket gör att värdet på huset ökar.
Förbered nödvändiga dokument som kan efterfrågas; servitut, lagfart, ägandeförhållanden, skuldebrev, energideklaration.
Hantera visningar
Fundera ut i god tid hur du ska hantera visningar när förfrågningarna kommer. Har du någon som kan hjälpa dig med att visa huset om du själv inte kan närvara? Finns alla nycklar på plats, är alla byggnader tillgängliga att se för spekulanten?
Budgivning
Tänk igenom hur budgivningen ska gå till. Det är väldigt viktigt att de som budar känner sig trygga. Du måste vara seriös och trovärdig genom god kommunikation. Kom ihåg att svara direkt, låt inte budaren vänta. Budgivning via mejl är att föredra då du kan bevisa datum och tid som budet inkommit. Kom också ihåg att du inte får offentliggöra vilka som budar på ditt hus.
En trygg transaktion
Transaktionen bör skötas via din bank för en trygg och smidig affär för både köparen och dig som säljare. Ibland kan banken hjälpa till med köpebrev. Kontakta din lokala bank om vad som gäller för just dig.
Kom ihåg! Du kan även anlita en mäklare för hjälp med enbart administrationen kring försäljningen.
Tillträde
Oavsett om du säljer privat eller via mäklare så är det viktigt att tänka på när köparen ska få tillträde till huset och i vilket skick du överlämnar det. Oftast sker tillträde inom 1-3 månader efter att kontraktet är påskrivet och då ska huset vara flyttstädat. Vi rekommenderar att du anlitar en städfirma då det är en mycket omfattande städning som krävs. En städfirma lämnar också garanti om det skulle uppstå klagomål från köparen.
Vad är marknadsvärde?
Ofta nämns marknadsvärde i samband med husförsäljning. Men vad betyder det egentligen? Marknadsvärdet är det högsta pris som en spekulant är beredd att betala vid en viss tidpunkt. Saker som kan påverka marknadsvärdet är husets skick, geografiska läge, arbetsmarknaden, befolkningsutveckling och inflyttning till platsen.