Hyr ett hus i Tornedalen

Hus till uthyrning

Vill du prova på att bo i Tornedalen? Kanske du redan bor här och behöver byta bostad, men är inte redo för att köpa ett hus. Här visar vi upp hus som finns för uthyrning* i våra kommuner för att synliggöra och tillgängliggöra uthyrningsmarknaden för hus.

*Hej Hemby ansvarar ej för några delar i uthyrningen såsom husets skick, kontrakt eller eventuella uppkomna dispyter. Hej Hemby erbjuder enbart en kostnadsfri plattform för uthyrare av hus i Pajala, Övertorneå, Haparanda och Kiruna (östra) kommun att visa upp sin fastighet. Notera att du som hyresgäst ansvarar för att kontrollera huset och kontraktet samt att du måste följa hyresvärdens regler.

Armasjärvi 47, Övertorneå

Luppio 228, Luppio

Har du ett hus till uthyrning?
Kontakta oss för att visa upp ditt hus här!

Inga lediga hus till uthyrning eller
inget som passar? Kika in på Blocket.

Häng med på byaguidning

Om du vill knyta kontakter och lära dig mer om byn dit du ska flytta, eller upptäcka spännande besöksmål så kan du hänga med på byaguidning i samband med visning eller inflyttning. Klicka dig vidare för att läsa mer om hur det går till och hur du bokar.

Känns flytten överväldigande? Vi vet. Det är mycket att tänka på. Vi finns här som stöd och kan lotsa dig genom allt från förskoleplatser till flyttfirmor. Kontakta oss med dina frågor och funderingar så hjälper vi dig. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.

Att hyra hus

 

Du har hittat ett intressant hus som du vill hyra. Området är fantastiskt och du har nästan börjat packa flyttkartongerna på en gång. Men hur går man egentligen tillväga? Vi har listat några saker som är bra att tänka på när du ska hyra ett hus.

  • Besök huset innan du skriver på ett kontrakt. Be om en visning, precis som om du skulle köpa huset. Ta dig tid att se dig omkring, kontrollera huset noga och fundera på om huset passar dina behov.

  • Hur är omgivningen? I anslutning till visningen kan du med fördel se dig omkring i närområdet. Hur långt är det till mataffären, skola och jobb?

  • Var förberedd på att lämna referenser. Hyresvärden har rätt att be om referenser från eventuella tidigare hyresvärdar och din arbetsplats. Det är ett sätt att visa att du är pålitlig och seriös.

  • Ta en kreditupplysning på dig själv. Hyresvärden har rätt att be om en kreditupplysning för att se så du inte har betalningsanmärkningar och kan betala hyran.

  • Kontrollera att hyresvärden är seriös. Du har också rätt att be om referenser av hyresvärden från t.ex. tidigare hyresgäster. Du kan också be om papper på att hyresvärden har rätt att hyra ut huset (t.ex. ägarbevis).

  • Se till att hyran är skälig. En hyresvärd får inte ta vad som helst i hyra. Du kan jämföra hyran med liknande hus i området eller klicka här för att räkna ut en skälig hyra. Kontrollera vad som ingår i huset. Står du för driftkostnader som el, värme, vatten och Internet eller ingår det i hyran? Är huset möblerat, nyrenoverat eller har en fantastisk utsikt? Kom ihåg att det kan påverka hyran.

  • Skriv kontrakt med hyresvärden. Det är hyresvärden som ansvarar för att upprätta ett kontrakt. Ta upp eventuella frågetecken kring huset och hyran innan du skriver på kontraktet. Här kan du läsa mer om vad som ska ingå i ett kontrakt.

  • Besikta huset och titta om det finns några skador när du flyttar in. Det ska anges i ett protokoll. Se även över inventarielistan om huset hyrs ut möblerat. Kontrollera att allt som står på listan finns i huset innan du skriver på inventarielistan.

  • Teckna hemförsäkring. Du som hyr huset måste ha en egen hemförsäkring. Hyresvärden/ägaren av huset ansvarar för villaförsäkringen.

Flytta in och njut av ditt nya hem!