Hej Hemby vill inspirera till att våga renovera ett gammalt hus

Måste man byta ut de gamla 2-glas fönstrena och vilka stöd finns att söka för att renovera ett gammalt hus? Dessa frågor och mycket mer fick besökarna svar på under Hej Hemby och Studieförbundet Vuxenskolan byggnadsvårdsdagar som ägde rum mellan 27 maj till 4 juni i både Övertorneå och Pajala kommun.

Åsa Morin, inflyttningsguide Hej Hemby

Robert Danielsson, byggnadsvårdare och initiativtagarna till ödehusrörelsen anlände under fredagseftermiddagen.

- Jag har längtat efter att få besöka Tornedalen och se husen längs älvdalarna som jag hört så mycket om. Idag är det ca 20 000 personer som söker tomma hus att rädda och det här området erbjuder ju fantastiska levnadsmiljöer i kombination med goda jobbmöjligheter. Idag väljer man ju var man och hur man vill leva i första hand, sen kommer jobbet.

Robert fortsätter:

- Vi ser positiva signaler som kommer gynna landsbygden om man fångar upp dem rätt; många ser ett liv på landsbygden som ett sätt att klara av klimatomställningen och kunskap inom hantverk, djurhållning och odling värderas högre och högre igen.

Robert Danielsson

Programmet startade med workshop inom allmogemålning under ledning av Gunnel Tjäder och under de tre sista dagarna hölls föredrag om byggnadsvård, färg och fönsterrenovering. Deltagarna fick även gå på studiebesök i hus och träffa företag inom timring, färg och inredning som kunde berätta om sina tjänster. Norrbottens Museums antikvarie fanns på plats för att berätta om sin verksamhet och hur man kan nyttja museets kunskap och möjligheter till stöd.

- Vi ville arrangera de här dagarna för att öppna dörrarna till byggnadsvårdens värld för de som vill ta tillvara på ett gammalt hus eller för de som redan startat sin resa. Det blev som vi hoppats på en mötesplats där det diskuterades, frågades, utbyttes erfarenheter och där nya kontakter knöts, säger Åsa Morin, Inflyttningsguide för Hej Hemby.

Rickard Löwall och Robert Danielsson på studiebesök hos Eva och Arvo Björk i Hedenäset

Emma Kiviniemi, kulturhantverkare

Runt om i Sverige jobbar nu ca 60 kommuner med att inventera och tillgängliggöra gamla hus genom att stötta husägare i deras uthyrning-eller försäljningsprocesser.

- Att renovera ett hus är såklart en omfattande process som kostar både tid och pengar men det kan också bli onödigt dyrt genom att man gör mer än nödvändigt eller använder fel typ av material eller teknik. Genom de här dagarna kan vi ge kunskap och inspiration inför ett så stort projekt som en renovering innebär. Vi vill att fler ska våga, säger Åsa Morin.

Under helgen hölls studiebesök i olika hus där restaurering påbörjats eller färdigställts. Besöken guidades av husägarna och någon av de medverkande byggnadsvårdarna. Eva och Arvo Björk öppnade upp sina dörrar till sin praktfulla renoverade tornedalsgård i Hedenäset under fredagskvällen och under söndagen välkomnade Christina Karinen Sturk och Kjell Eriksson gästerna till sin gård i Erkheikki där renovering av bottenvarvet på timmerstommen pågår.

“ De gamla gårdarna här i Tornedalen är rejält byggda och av bra virkeskvalité. Sköter man dem rätt håller de i evigheter”

- Kent Vesterlund , timmerman och även kursledare för studiecirkeln som startade under helgen genom Studieförbundet Vuxenskolan.

Gustav Bergström, byggnadsvårdare och grundare av Renoveringsraseriet.

- Det finns många skäl till att inte byta fönster och ett av de tyngsta är miljöaspekten. Till skillnad från åtgärder som energieffektivisering är fönsterbytet kontraproduktivt vilket innebär ökade utsläpp av växthusgaser,

Han fortsätter:

- Dessutom är gamla fönster av tätvuxet högkvalitativt kärnvirke som håller mycket längre än vad vi generellt tror. Fast fönsterbågarna är grånade med flagnad färg utanpå, så är det inget fel på dom. Det går alldeles utmärkt att komplettera med innerfönster istället för att ersätta med engångsprodukter såsom exempelvis underhållsfria fönster från Mockfjärds. De utger sig för att vara hållbara men att ta tillvara på glaset, transportera det, smälta ned det och tillverka nytt slukar resurser. Dessutom  måste nya beslag, karmar och bågar tillverkas. Och transporteras. För att sedan säljas och monteras. Jämför detta med att återbruka på plats, ex. energieffektivisera med nytt glas.

Gustav Bergström , byggnadsvårdare

“Linoljefärg har en lång historia, under flera hundra år har den använts i konst och byggnadsverk i hela världen. Den är tillverkad av linolja som utvinns från linfrö och den blandas sedan med pigment och eventuellt andra tillsatser för att skapa färg. Detta gör att den är helt fri från lösningsmedel och farliga kemikalier. En annan fördel är dess långa hållbarhet, utmärkt vidhäftning och förmåga att bilda tät och skyddande yta. Dessutom är den följsam och kan med fördel målas på ex. metall. Den åldras vackert och låter träet andas. Utöver detta är linoljefärg ett hållbart val, den kan brytas ned och återvinnas vilket minskar miljöpåverkan och bidrar till cirkulär ekonomi.”

- Richard Löwall, Byggnadsvård Robertsfors.

Tärendö Hembygdsförening och Tärendö Husmodersförening var två av föreningarna som engagerade sig i byggnadsvårdsdagarna och under fredagskvällen stod den gamla hembygdsgården vid Tärendöälven uppvärmd för kvällscafé. Efter en guidad tur av Gunnel Eriksson och Inger Semberg bland de gamla byggnaderna och föremålen serverades kaffe i pörtet och muraren Sven-Erik Mukka berättade om sitt arbete med att renovera och bygga kakel- och bakugnar sedan 55 år tillbaka.

- Det är ett jobb med utmaningar och problemlösning , det gillar jag. Om jag hade fått välja yrke på nytt igen så hade jag valt samma, säger Sven-Erik Mukka.

Sven- Erik Mukka berättar om olika kaminmodeller

Muraren Sven-Erik Mukka har arbetat som murare i 55 år.

Tärendö Hembygdsgårdsförenings guide Gunnel Eriksson visade runt bland de över 2000 föremålen och timmerbyggnaderna.

Husägaren Christina Karinen Sturk hälsar välkomna till visning av deras gård i Erkheikki

Ett stort tack till vår samarbetspartner Studieförbundet Vuxenskolan och våra sponsorer Kaunis Iron och Övertorneå Energi samt våra medverkande föreningar: Risudden Vitsaniemi byaförening, Tärendö Husmodersförening och Tärendö Hembygdsgårdsförening

Previous
Previous

Långväga gäster upptäckte Pajala under tre dagar

Next
Next

Konst och kultur på byn